Alternatív fűtési rendszerek

MIÉRT ÉRDEMES ELGONDOLKODNI A FŰTÉSKORSZERŰSÍTÉSEN?

Az első szempont a környezettudatosság.
Magyarországon jelenleg a lakosság 52%-a fűti otthonát földgázzal, 20%-a pedig távfűtéssel, ami szintén elsősorban fosszilis tüzelőanyagokkal állít elő hőenergiát. A földgázfűtés nem is olyan rég még a legkorszerűbb megoldásnak számított, mára azonban alaposan megváltozott a helyzet. Az utóbbi években egyre nagyobb hangsúlyt kapott ugyanis az a tény, hogy ez a fűtési mód – mivel fosszilis energiahordozó felhasználásáról van szó – hozzájárul a CO2-kibocsátás növekedéséhez és ezzel a globális felmelegedéshez. Azt, hogy ebben a lakások fűtésének mekkora a szerepe, jól jelzi, hogy hazánk teljes CO2-kibocsátásának harmada a háztartásokhoz köthető, a háztartások egy főre jutó fűtése által generált szén-dioxid-emisszió alapján pedig Magyarország az európai középmezőny elején helyezkedik el.

Magyarország Nemzeti Energia- és Klímatervéből is világosan kiderül, hogy nagy szükség van a korszerűsítésre, amiben jelentős CO2-megtakarítási potenciál is rejlik. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) javaslata szerint ráadásul a klímacélok, pontosabban a nettó zéró kibocsátás 2050-ig történő elérése érdekében – számos más intézkedés mellett –

2025-től a világon sehol sem lenne szabad fosszilis tüzelőanyaggal működő új kazánokat értékesíteni.

A szakértők egyetértenek abban, hogy a gáztüzelésű fűtőberendezéseket hatékonyabb és környezetkímélőbb alternatívákkal kellene kiváltani. A már említett Nemzeti Energia- és Klímaterv ennek kapcsán egyebek közt megállapítja, hogy „nagy potenciál rejlik a biomassza hatékony hasznosításában, megújuló energiák szélesebb körű felhasználásában (…), valamint a környezeti hőnek a hőszivattyúkon keresztül történő használati lehetőségeiben.”

A következő, egyenlően fontos szempont a költség.
A földgázfűtés aranykorában abban a tudatban szereltetett mindenki otthonába a gázfűtést, hogy az a legolcsóbb, leggazdaságosabb, leghatékonyabb fűtési módszer. Ez 1990-ben így is volt, azonban az elmúlt évek tapasztalatai már mást mutatnak. Mivel a hazai földgázkitermelés a kilencvenes évektől stagnál, így hazánk nagy mértékben függ a külföldről importált energiahordozóktól, így bármilyen változás a világpiaci árban (amit bármi előidézhet), erősen befolyásolja a hazai energiaárakat, így nem meglepő módon az elmúlt években a gáz ára itthon is meredeken emelkedett, nem beszélve a környező európai országokról.

Jövőállóság.
Mint minden fosszilis energiahordozóból, a földgázból sem áll rendelkezésre végtelen mennyiség. Ugyan folyamatosan fedeznek fel új lelőhelyeket, még a legoptimistább becslések szerint is az emberiségnek a számítások alapján már csak 30-60 évre elegendő földgáztartaléka maradt.
Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy elektromosságot sokféleképpen elő tudunk állítani (megújuló energiaforrások, atomenergia, fosszilis energiahordozók), míg a fosszilis tüzelőanyagoknál erre nincs lehetőségünk.

“ELEKTROMOS” FŰTÉS

Az elektromos fűtés hallatán a legtöbb embernek a régi jó olajradiátor jut eszébe, ami a melegért cserébe úgy pörgette a villanyórát, hogy beleszédült az ember.
A régi, fűtőbetétes berendezések valóban nagyon rossz hatásfokkal működtek, ám ma már léteznek sokkal energiatakarékosabb megoldások is.
1 kWh energiát egy hagyományos kéményes gázkazán kb. 17-18, egy kondenzációs modern gázkazán pedig 15 forintból állít elő.
Viszonylag alacsony kiépítési költsége miatt népszerű alternatívának számítanak az infrapanelek, fűtőpanelek, ám az üzemeltetésük igen költséges lehet, hiszen addig az elektromos fűtés e formájánál ez a költség 40 forintra nő.

A modern hőszivattyús rendszerek is elektromossággal működnek, de lényegesen jobb hatásfokkal,  itt az 1 kWh energia előállításának költsége mindössze 12-13 forint, ami kedvezményes tarifa esetén akár 7-8 forintra is mérséklődhet.

A hatékonyságot tovább lehet növelni, ha napelemes rendszert (akár energiatároló egységet is) telepítünk, illetve ha otthonunk gépészeti vezérlését programozható automatikával is vezéreljük.

Aki régi típusú gázkazánját szeretné lecserélni, annak különösen érdemes elgondolkodnia az alternatív fűtési módok által nyújtott előnyökön. Igaz, hogy egy hőszivattyú a készüléket tekintve drágább, mint egy kondenzációs kazán, de ha hozzávesszük a kéménybélelés/kéményépítés csillagászati költségeit, máris kiegyenlítettebb a két oldal.

ALTERNATÍVÁK

A hőszivattyúk környezetbarát fűtési rendszerek. A fűtéshez a környezeti levegő, a föld vagy a talajvíz hőjét használják fel. Más fűtési rendszerekkel – például a gázfűtési rendszerekkel – ellentétben a hőszivattyúk az ingyenes környezeti hő felhasználásának köszönhetően függetlenek a fosszilis tüzelőanyagoktól. A háztulajdonosok többnyire ésszerű költségkeretek közt tudják lecserélni az elöregedő olaj- vagy gázkazánt hőszivattyús fűtési rendszerre. Ezzel pedig hosszú távon nemcsak a környezetet védik, hanem pénzt is takarítanak meg.

Hogyan működik a hőszivattyú?

Hogyan termel fűtési energiát a hőszivattyú alacsony villamosenergia-fogyasztás mellett? A trükk egyszerű: a hőszivattyúk a környezetből (levegő, föld, víz) veszik át a hőenergiát, és azt a lakótérbe szállítják.

A hőszivattyú működését egy fordított hűtőszekrényhez szokták hasonlítani. A hűtőszekrény ugyanis a belső teréből a külső környezetbe szivattyúzza a hőt, ezáltal a belseje lehűl. A hőszivattyúban ezzel szemben fordítva, a környezetből származó hőenergiát juttatjuk el a hőhordozó közeghez, ahol az elpárolog. Ezt a lehűtött gőzt ezután egy kompresszor összenyomja, és az ezáltal keletkező energiát a fűtési rendszer vizébe juttatja. A hőhordozó közeg cseppfolyóssá válik, és a folyamat újrakezdődik.

Milyen típusú hőszivattyúk léteznek?
 • Levegő-víz hőszivattyúk (más néven levegő-hőszivattyúk) a környezeti levegőből kivont hőt a fűtési rendszer vizének adják át.
 • Talaj-víz hőszivattyú (más néven geotermikus hőszivattyúk) a talajból nyerik ki a hőenergiát.
 • Víz-víz hőszivattyú (más néven talajvízzel működő hőszivattyúk) talajvízből nyerik ki a hőenergiát majd lehűtve visszajuttatják azt a talajba.
Előnyei:
 • Megbízhatóan fedezik a fűtési és melegvíz-igényeket
 • Kevés karbantartást igényelnek és tartósak
 • Környezetbarát és alacsony károsanyag kibocsátású rendszerek
 • A zöld árammal működő hőszivattyúk CO2-semlegesek
 • A beszerzési költségeket alacsony üzemeltetési költségek ellensúlyozzák
 • Új épületekben nincs szükség kéményre
 • Nyáron aktív vagy passzív hűtést tesznek lehetővé
 • Növelik az önálló fogyasztást és a napelemes rendszerek jövedelmezőségét

Manapság hatékonyságának és a kedvezményes tarifáknak hála egyre nagyobb teret hódít a klímafűtés, főleg a kisebb alapterületű ingatlanoknál.

Az tény, hogy egy biztonságosnak mondható fűtési módszerről van szó. Nem kell aggódni, hogy a használata kockázatot jelent a felhasználók számára. Amennyiben jó energia besorolású készüléket választunk, akkor költséget is tudunk megtakarítani vele.
Az a tény sem elhanyagolandó, hogy egy környezetbarát megoldásról beszélünk. Megújuló energiaforrást is képes használni. Mivel a plafon közelében helyezkedik el (bizonyos típusai), ezért több szabad teret hagy a bútorok elrendezését illetően. Az is vonzó lehet vele kapcsolatban, hogy mivel hűteni és fűteni egyaránt lehet vele, így nincs szükség két külön készülékre, amik elvégeznék ezeket a feladatokat.

Az már kevésbé kellemes, hogy a klímáknak van egy jellegzetes morgó hangja. Ha azt akarjuk, hogy folyamatosan meleg hőmérsékletet csináljon, akkor ugye folyamatosan bekapcsolva kell lennie. Ebben az esetben viszont számolnunk kell vele, hogy soha nem lesz csend. Ez egy idő után eléggé zavaró lehet. Vannak halkabb készülékek is, de akkor is zúg. Tehát, aki nem szeretne egy folyamatos, monoton háttérzajban élni, annak nem javasolt.

Van még itt valami, amire lehet, hogy első körben nem is gondolnánk. Nyáron, amikor hűteni kell, akkor a klíma hideg levegőt fúj a szobába, és ezzel el is értük a célunkat, csökkentettük a hőséget odabent. De mi van akkor, ha télen akarunk jó meleget csinálni vele? Az biztos, hogy a levegő felmelegszik, de a padló soha nem lesz meleg tőle. Erre megoldást jelenthet a klíma mellé infra padlófűtés kiépítése.

A vízteres kandalló működése

A vízteres kandalló rendszer egyszerű alapelven nyugszik: használjuk ki jobban a megtermelt hőt! Ezekkel a kandallókkal – mivel a fűtésrendszerre lehet csatlakoztatni – akár az egész ház fűtését és meleg víz ellátását is lehet biztosítani. A vízteres kandalló működése hasonló a hagyományos kandallókéhoz, szerkezetileg annyiban különbözik, hogy a tűztér csövekkel van körbevéve, így veszi fel a hőt a csövekben cirkuláló víz. Adott esetben a vízteres kandalló radiátorral is összeköthető, így lehet a fűtésrendszer hatékonyságát növelni amellett, hogy a kandalló előnyeit is élvezzük.

Habár a vízteres kandalló teljesítmény számítás nem könnyű feladat, számos tényezőtől függ, összességében mégis elmondhatjuk, hogy a vízteres kandallóval való fűtés kifejezetten költségbarát megoldás. További előnynek mondható, hogy a gázszolgáltatásról teljes mértékben le lehet válni, valamint az egyik legnagyobb lehetőség, amit egy ilyen fűtés biztosít, hogy a használati meleg víz ellátást is tudjuk biztosítani vele – ehhez persze szükséges egy nagyobb puffer tartály beszerzése.

Hogyan működik?

A Napból érkező, szabad szemmel nem látható, rövid elektromágneses sugarakat, vagyis az infrasugarakat mesterséges körülmények között is előállíthatjuk. Elég, ha elektromos áram segítségével felizzítunk egy fémszálat. Az infrapanel is ezen az elven működik, a megközelítőleg fél négyzetméteres panelben egy fémlemez az áram hatására 85-95 ℃ fokosra melegszik és létrejön az elektromágneses sugárzás. A panel hátlapjába épített szigetelés és a hőtükör-fólia gondoskodik arról, hogy ez az infrasugárzás ne a falba, mennyezetbe távozzon, hanem a lakótérbe sugározza a hőt.

Otthonunkban akkor javasolt az infrapaneles megoldás, ha a házunk, lakásunk gondosan szigetelt és korszerű nyílászárókkal rendelkezik. Legtöbben azért választják ezt a fűtési technológiát, mert nincs kiépítve a gázhálózat vagy függetlenedni akarnak a gázszolgáltatótól és nincs lehetőségük egy fatüzelésű kazánrendszert vagy még inkább egy hőszivattyúval ellátott mennyezet- vagy falfűtést kialakítani.

Vannak, akik kiegészítő fűtésként alkalmazzák az infrapanelt. Ha viszont egy régebbi építésű házban konvektorokkal fűtünk, és nem vagyunk elégedettek az eredménnyel, nem érdemes infrapanelekkel kipótolni a hiányzó energiaigényt, mert csalódni fogunk. Ebben az esetben valószínűleg a hőszigetelés hiánya és az elavult nyílászárók miatt gyönge a fűtőhatékonyság, azon érdemes javítani.

Mik az infrapaneles fűtés előnyei?

Elég sok előnye van ennek a technológiának. A többi fűtéstechnikához képest kedvező áron lehet beszerezni, egyszerű a szerelése, nem kell hozzá komoly bontási munkálatokat végezni. És ha kellő mennyiségű napelemmel oldjuk meg az áramszolgáltatást, kifejezetten olcsó lehet az infrapaneles fűtés üzemeltetése.

Bekapcsolás után rögvest érezzük a hatását, mivel nem a levegőt, hanem az élő testeket melegíti fel. Magasabb a hőérzet is emiatt, vagyis egy 18 ℃ fokosra fűtött lakrészt 20 ℃ fokosnak érzékelünk, ugyanaz a hatás érvényesül, mint amikor a téli hidegben a ragyogó napsütés sugarai melegségérzettel töltenek el bennünket. Bár létezik falra szerelhető és álló változat is, az infrapanel akkor tudja a legjobban kifejteni a hatását, ha a mennyezetre szereljük.

Lokálisan, koncentráltan fűthetünk ezzel a megoldással, a különálló tereket igény szerint eltérő hőmérsékletre melegíthetjük fel.

Mik a hátrányai?

Ha a teljes ház fűtését infrapanellel szeretnénk megoldani, elképzelhető, hogy bővíteni kell hozzá az elektromos hálózatot.

Az infrapanel nem tartja magában a hőt, vagyis egy rossz energetikai állapotban lévő lakótér esetében folyamatosan üzemelni fog.

Ha áramszünet van, akkor a fűtés sem megy, elég hamar kihűl a lakás, mivel nincs egy fűtőtest, ami megtartotta volna a már megtermelt hőt.

Nem lehet szabályozni, ha bekapcsoljuk, a maximális energiát használja.

Elég magas hőfokra, 90-95 ℃ fokra melegszik fel a panel, ami egy falra szerelt vagy sarokba állított verziónál veszélyes lehet, főleg, ha kisgyerekek, háziállatok rohangálnak véletlenszerűen fel-alá a lakásban. Emiatt is érdemesebb a mennyezeti kialakítást választani.

Az is hátrány, hogy nem lehet lefedni, elrejteni, meg kell barátkoznunk az infrapanel látványával a lakásunkban.

Az elektromos padlófűtés egy egészséges fűtési megoldás. A lehető legjobb rendszer az allergiától szenvedők számára, mert szinte egyáltalán nem okoz porképződést, másrészt a padlófűtési rendszerek sugárzó hője közvetlenül hat a testre, anélkül, hogy először a helyiség levegőjét kellene felmelegíteni.

Így ugyanazt a komfortérzetet érhetjük el, de 2-3 °C -kal alacsonyabb szobahőmérséklet mellett.

Ez is kedvezően hat az egészségre, mert az emberi test pont ezt kívánja – meleget a lábnak és hidegebbet a fejnek.

Az innovatív elektromos padlófűtések bekerülési költsége jóval (fele-harmada is lehet a fajtától függően) a hagyományos radiátoros fűtések alatt marad. Az  üzemeltetési költségük a hagyományos fűtésekéhez hasonló, de emellett teljes mértékbenkarbantartás-mentesek és megújuló energiaforrásokkal akár most, akár a jövőben kombinálhatók, napelem rendszerrel kiszolgálhatóak.

Az elektromos fűtőszőnyegek extra vékony (3-4 mm)  beépítési magassággal szerelhetőek önálló vagy komfortfűtésként is hidegburkolatok alá a ragasztóba vagy önterülő aljzatba, hidegburkolat alá.

Az alumínium fűtőszőnyeg pedig kiválóan alkalmazható laminált padló és egyéb, padlófűtéshez megfelelő melegburkolatok alá is.

Lehetséges utólag akár egyetlen szobában is padlófűtést kialakítani legyen az fürdőszoba, gyerekszoba vagy nappali. De természetesen rendszerben is kitűnőre vizsgáznak.

A fűtőszőnyeges vékonyrétegű padlófűtés mellett közkedvelt az aljzatbetonba tekert fűtőkábeles fűtésrendszer is, amelyet inkább új építésű lakásokban használnak. Itt meg van az az előny – mint a régi vizes rendszernél -, hogy mivel a pufferelő tulajdonságú aljzatbetonba telepítünk, a későbbiekben hideg és meleg burkolat is fektethető az adott helyiségbe, ha esetleg változtatni szeretnénk az eredeti elgondoláson.

A fentiekkel ellentétben a hővisszanyerős szellőztetés nem sorolható a fűtési módok közé, mégis muszáj megemlíteni, ha energiahatékonyságról beszélünk.

Miért van rá szükség?

Felmerül a kérdés, hogy miért van erre szükség, hiszen eddig is tökéletesen elvoltunk nélküle is. Korábban sem voltak házainkban ilyen rendszerek, mégis tökéletesen felnőttünk, majd leéltünk bennük egy egész életet. A válasz, hogy mai házaink már szinte egyáltalán nem szellőznek, mivel energiatakarékossági okokból hermetikusan lezártuk őket. Ez természetesen a fűtési és hűtési számláinknak nagyon jó tesz, de az emberi szervezetnek sajnos koránt sem.

Egy átlagos ember 1 perc alatt 14-16-szor vesz levegőt. Egy levegővétel során a belélegzett levegő térfogata 0,5 liter, azaz a légzési perctérfogat 7-8 liter. Ez óránként 480 liter levegőt jelent. Ebből adódóan jön a rossz hír, hogy óránként 19-20 liter szén-dioxidot is kibocsájtunk. Azokban a terekben, ahol nincs megfelelő szellőzés a szén-dioxid feldúsul.

Ha nem akarjuk a drágán felfűtött otthonunk melegét rendszeres szellőztetéssel a szabadba engedni, akkor érdemes elgondolkodnunk a hővisszanyerős szellőztetés által nyújtott előnyökön.

Egy hővisszanyerős rendszer amellett, hogy biztosítja a friss levegőt a helyiségekben a légtisztítókkal szemben energiát is megtakarít, hiszen a lakás fűtési költségeit csökkenti az elhasznált levegőből visszanyert hőmennyiséggel.

Az alábbi példában egy korszerű, jól szigetelt, 100 négyzetméter hasznos alapterületű családi ház fűtési igényét vettük alapul.

 

  Egységár Fűtőérték Egységár
  Ft/kWh MJ/kWh Ft/MJ
Áram, nappali tarifa

36,22

3,6

10,06

Áram, H tarifa

23,16

3,6

6,43

       
Földgáz Ft/m3 MJ/m3 Ft/MJ
 

99,3

34

2,92

Fűtési módok Hatásfok Energia ár Fűtési költség
  % Ft/MJ Ft/év
Gázkazán

75

3,89

83 724.-

Kondenzációs gázkazán

95

3,07

66 098.-

Infrapanel

100

10,06

216 314.-

Hőszivattyú

340

2,96

63 622.-

Hőszivattyú       H-tarifával

340

1,89

40 681.-

A fent felsorolt megoldásokból, illetve ezek kombinációjából az ingatlan adottságainak megfelelően ki tudjuk választani a leghatékonyabb fűtési rendszert, amit egy automatika segítségével még magasabb szintre emelhetünk. Amennyiben felkeltettük érdeklődésed, töltsd ki az alábbi űrlapot, vagy keress minket elérhetőségeinken.
Az első felmérés minden esetben ingyenes.

  RÓLUNK MONDTÁK

  Barassó Ágota

  megrendelő

  Precíz, pontos, megbízható a cég. Gábor mindig nyugodt és mindenre tud megoldást! Csak vele szeretnénk dolgozni!

  Laszlo Gobolos

  megrendelő

  A mi projektünk a megrendelő elképzelésének(álmának) és a kivitelező szakértelmének találkozása. A megbeszélteknek megfelelő kitűnő munka, felkészült, udvarias és hihetetlenül türelmes csapat. Mindent köszönünk és a következő álmunknál is számítunk Önökre.

  Orosz Zoltán

  megrendelő

  Precíz, korrekt munka, teljesen elégedett vagyok.

  Nagy Gábor

  megrendelő

  Napelem rendszerem bővítésével bíztam meg őket. Korrekt, barátságos, alapos, szakmailag felkészült csapat.

  Péter András

  megrendelő

  Családi ház villamosságának tervezésével bíztuk meg a céget. Nagyon barátságosak, és ami a legfontosabb, profik. Mindenkinek őket ajánlom, aki felújításban gondolkodik.

  PARTNEREINK

  • logo partners
  • logo partners
  • logo partners
  • logo partners
  • logo partners
  • logo partners
  • logo partners
  • logo partners
  • logo partners
  • logo partners
  • logo partners
  • logo partners
  • logo partners
  • logo partners